Tab Menu

KLIK BANYAK-BANYAK

Friday, 31 August 2012

31 Ogos


SELAMAT MENYAMBUT HARI 
KEMERDEKAAN.

Merdekakan diri & minda dari hawa nafsu yang karut-marut tu. 
Pesanan ikhlas untuk diri sendiri & semua geng blogger.


Friday, 24 August 2012

Anak Buah paling Ngammmm ...








Mohammad Aiman Firdaus bin Soldy.
Muka anak buah aku, nakal bukan main. Kawan aku bergusti 
bila boring. Bila aku jalan, confirm ikut jalan.
Hehehehhehe.

Wordless



Tidak perlu bangga dengan wajahmu jika kemudian 
hari akan berakhir dengan tengkorak juga.
Fikir2 kan la selalu...

Tuesday, 21 August 2012

Kesan Buruk Menutup Laptop/ Komputer Tanpa Shutdwon


Mesti ada di antara korang yang suka tutup komputer/laptop 
tanpa tekan butang Shut Down atau Turn Off terlebih dahulu bukan? 
Yaa. memang ada, ni kerana disebabkan malas hendak menunggu 
proses shut down yang agak mengambil masa. Tetapi tahukah anda, 
ada kesan buruk jika tutup komputer/laptop tanpa shutdown 
komputer. Mari baca info ini antara kesan buruknya.
Antara kesan buruk::
  • Kehilangan data pada registry dimana semasa komputer dalam proses pengendalian atau masih beroperasi, komputer akan mendaftar atau registry komponen komputer yang tersedia ada atau pun applikasi yang telah digunakan, ini akan mengakibatkan komponen atau aplikasi tidak dapat disimpan pada registry, ianya akan mengakibatkan sistem recovery tidak berfungsi sebaiknya.
  • Akan mengurang jangka hayat komponen komputer dimana semasa komputer dishutdown unit pemprosesan atau pun processor memberi arahan kepada bios untuk memberhentikan segala kerja komponen yang terdapat,ianya jugak mengawal arus keluar masuk pada komponen, jika anda mematikan komputer dengan arus tidak betul lama kelamaan komponen anda akan cepat rosak.
  • Processor akan mudah rosak dimana semasa shutdown bios akan memainkan peranan penting bagi mematikan fun cooller pada processor, jika ianya dimatikan secara mengejut maka tersentak processor.
  • Memory mudah rosak dimana semasa shutdown sistem memory atau cache akan dikosongkan, ianya akan mengakibatkan kerosakan pada memory.
  • Hard disk rosak dimana jika sistem operasi tidak ditutup secara shutdown dan betul mengikut langkah, makan berkemungkinan cakera yang terdapat pada hard disk mudah rosak, kerana bekalan arus terdapat dimatikan secara mengejut, head atau kepala hard disk akan cepat rosak.

Saturday, 11 August 2012

Belog Tema Berhari Raya Juga


Huhhhh, semangat belog aku ikut beraya.
Bukan tuan saja yang dalam mood raya, belog pun 
kena ikut tema juga, baru ada kelainan
 kan2? Hehehehe.

Bagi siapa2 yang biasa atau pernah singgah sini,
korang perasan ka? Hehehe. 
Hearder aku sudah tukar, lebih ringkas
berbanding yang dulu.
Gegirl la macam tu.

Sarung kusyen, aku pilih Background
lebih santai. Aku sendiri sudah pening tengok tema stripe2 tu 
segala. Kali ni aku pilih polka dot
Amacam, ok ka?

Lepas tu bawah sekali aku pasang, langsir 
Doodling Gadget. ( Try scroll down jap ) Sesiapa yang 
tangan seni terrer melukis tu, boleh curah bakat 
yang terpendam di sana.

Credit untuk tutorial yang disediakan 
oleh Hani Shaa Korang laju2 la 
pegi tengok belog dia. 
Macam2 ada.

Kbai.

Friday, 10 August 2012

Majalah Mangga Diharamkan Mufti



Mufti Kedah mengambil keputusan untuk 
mengharamkan Majalah Mangga. Bila tengok 
majalah ni, tidak ubah seperti majalah Playboy Malaysia. 
Kesemua gambar mesti dalam keadaan 
basah ditepi kolam. Semua terdedah2.
Kussssss semangat tengok ...

Negeri lain, tidak tau bila la pula bertindak 
seperti negeri Kedah???
Tepuk dada, tanya iman.
Walaupun benda ni bukan haram
tapi bila hukumnya haram, tetap berdosa kan?

Antara gambar2 artis 



Pandelela Rinong Menang Pingat Gangsa



PANDELELA RINONG MENANG PINGAT GANGSA!!! 
Beliau mendapat markah 359.20 dalam acara 
Women’s 10m Platform. Beliau bangkit selepas
 mendapat markah rendah dalam 
terjunan pertama.

Walaupun Gangsa, Pandelela Rinong ratu terjun 
Negara kita dan atlit Malaysia yang 
pertama untuk memenangi pingat 
Gangsa dalam acara terjun! 
TAHNIAH!!!

 Keputusan::

  • Emas :: Chen Ruolin  ( CHINA ) 422.30mata.
  • Perak :: Broben Brittany ( AUSTRALIA ) 366.50mata.
  • Gangsa :: Pandalela Rinong ( MALAYSIA ) 359.20mata.

The Real Sabah Is ...



Sekarang ramai yang sibuk mengutuk Sabah ni negeri 
yang agak jauh mundur berbanding dengan 
negeri lain tapi biar lah. Bila penat, mereka2 tu 
akan diam sendiri & tutup mulut.

Aku suka untuk ajak korang yang belum 
'mengenali' Sabah ni tuk melihat2 
sendiri apa yang ada di Sabah. Bila korang lihat, 
mungkin ada yang plan untuk datang 
'Cuti-Cuti Malaysia. Tidak pun,
mungkin ada yang plan untuk
honeymoon. ^^

Untuk melihat keindahan Sabah, sila
klik tiket flight terus ke Sabah
DI SINI


Enjoy yourself ...

** Credit untuk Etong. xD

Thursday, 9 August 2012

Segmen "Syoknya Blogwalking bersama Aisyah Humaira"



Marathon blogwalking pula hari ni dan jumpa 
pula segmen ni. Tidak tunggu lama2, 
terus join tanpa ragu2.

Sesapa yang mau join juga, kelik kuat2 
Cepat2 sebelom terlambat pula.
Kbai

Mengapa Doktor Bedah Pakai Baju Hijau



Mungkin ramai yang sudah mengetahui kebiasaannya doktor selalu memakai 
baju berwana putih bukan? Tetapi apabila seseorang doktor itu ingin 
melakukan pembedahan kepada pesakit, doktor itu akan menukar 
baju berwarna hijau. Adakah anda tahu mengapa 
doktor memakai baju berwarna hijau?

Walaupun sukar hendak dipastikan kenapa warna hijau jadi popular kerana 
alasan ini, hijau memang sesuai pada doktor untuk melihat dengan
 lebih baik di dewan bedah, kerana hijau adalah lawan 
dari warna merah dalam roda warna.

Menurut seorang ahli psikologi, melihat pada warna hijau 
dapat menyegarkan mata pakar bedah dalam melihat benda-benda bewarna merah,
 termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah semasa pembedahan. 
 Melihat warna merah terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak 
 kurang sensitif terhadap variasi warna merah.


Alasan lain adalah, apabila dengan terus-menerus fokus 
kepada warna merah akan menyebabkan ilusi berwarna hijau pada 
latar warna berwarna terang atau putih. Ini akan menggangu penlihatan doktor. 
Jika warna baju doktor bedah berwarna hijau, ilusi ini akan 
berkurangan dan tidak akan  mengganggu 
penglihatan doktor.

Wednesday, 8 August 2012

Segmen Kad Raya By Elyna Mirsada



Cerita pasal kad raya ni, ingat aku zaman kanak2
riang dulu. Time puasa saja mesti berlari2 anak pegi 
kedai mau beli kad raya. Semangat bukan alang2. 
Hahahahaha. Bila dapat balasan kad raya
 tu happy semacam saja. Kuikuikui.

Sekarang ni sudah advance, kad raya boleh kirim 
terus guna alam maya ni saja. Lagi laju, kan?
Semua di hujung jari. Jadi sesapa yang 
teringin dapat kad raya ni, jom join segmen 
Ely ni. Korang kelik ja banner tu.

Tag laju2 geng :: Adibah Faizah

Tolong Jangan Menghina Sabah.





Amacam, mengancam kan ayat dorang yang kira berpelajaran ni dok 
kutuk Sabah??? Aku heran la, kenapa dorang ni tertutup sangat 
minda tu untuk main lepas cakap saja kutuk Sabah? 
cerita buruk ja, semua tunjuk Sabah. 
Huhhh ...

Sabah ni masih dalam senarai 14 negeri di Malaysia, jadi dorang 
hina negara sendiri!!! Malah ada juga yang sedap mulut cakap Sabah ni 
bukan dalam Malaysia. Hadoiii, dorang tidak belajar sejarah +
geografi mungkin ni kan. Kesian belajar tinggi2.

Kami di sini tidak la marah sembarang saja tapi bila 
kes ni di kategorikan 'menjolok sarang tebuan', ramai juga la 
yang sentap kan. kenapa, dorang sudah lupa 
kes Luca Lucas? Dorang perlu masuk campur orang2 
atasan? Hadoiiii, sedih aku keadaan macam ni.


Jangan di jolok sarang tebuan, buang la sikap 
prejudis bagai tu segala. Dalam bulan kemerdekaan ni, 
langsung tiada semangat patriotik. Bagi aku, 
apa2 pun anggapan orang luar tentang Sabah ...
SABAH IS de' BEST.

"Tak Kenal Maka Tak Cinta"


Tuesday, 7 August 2012

SEGMEN:JOM JOIN BLOGLIST NURUL! ♥



Teringin la sangat masuk dalam bloglist Nurul. 
Sapa2 yang minat juga tu, kelik kuat2 
header Nurul buat yang comel tu. 
xD

Microsoft Word shortcut keys




 
 
Microsoft Word shortcut keys

Shortcut Keys Description:

  • Ctrl + 0 Adds or removes 6pts of spacing before a paragraph.
  • Ctrl + A Select all contents of the page.
  • Ctrl + B Bold highlighted selection.
  • Ctrl + C Copy selected text.
  • Ctrl + E Aligns the line or selected text to the center of the screen.
  • Ctrl + F Open find box.
  • Ctrl + I Italic highlighted selection.
  • Ctrl + J Aligns the selected text or line to justify the screen.
  • Ctrl + K Insert link.
  • Ctrl + L Aligns the line or selected text to the left of the screen.
  • Ctrl + M Indent the paragraph.
  • Ctrl + P Open the print window.
  • Ctrl + R Aligns the line or selected text to the right of the screen.
  • Ctrl + T Create a hanging indent.
  • Ctrl + U Underline highlighted selection.
  • Ctrl + V Paste.
  • Ctrl + X Cut selected text.
  • Ctrl + Y Redo the last action performed.
  • Ctrl + Z Undo last action.
  • Ctrl + Shift + L Quickly create a bullet point.
  • Ctrl + Shift + F Change the font.
  • Ctrl + Shift + > Increase selected font +1pts up to 12pt and then increases font +2pts.
  • Ctrl + ] Increase selected font +1pts.
  • Ctrl + Shift + < Decrease selected font -1pts if 12pt or lower, if above 12 decreases font by +2pt.
  • Ctrl + [ Decrease selected font -1pts.
  • Ctrl + / + c Insert a cent sign (¢).
  • Ctrl + ' + <char> Insert a character with an accent (grave) mark, where <char> is the character you want. For example, if you wanted an accented è you would use Ctrl + ' + e as your shortcut key. To reverse the accent mark use the opposite accent mark, often on the tilde key.
  • Ctrl + Shift + * View or hide non printing characters.
  • Ctrl + <left arrow> Moves one word to the left.
  • Ctrl + <right arrow> Moves one word to the right.
  • Ctrl + <up arrow> Moves to the beginning of the line or paragraph.
  • Ctrl + <down arrow> Moves to the end of the paragraph.
  • Ctrl + Del = Deletes word to right of cursor.
  • Ctrl + Backspace Deletes word to left of cursor.
  • Ctrl + End Moves the cursor to the end of the document.
  • Ctrl + Home Moves the cursor to the beginning of the document.
  • Ctrl + Spacebar Reset highlighted text to the default font.
  • Ctrl + 1 Singlespace lines.
  • Ctrl + 2 Double-space lines.
  • Ctrl + 5 1.5-line spacing.
  • Ctrl + Alt + 1 Changes text to heading 1.
  • Ctrl + Alt + 2 Changes text to heading 2.
  • Ctrl + Alt + 3 Changes text to heading 3.
  • Alt + Ctrl + F2 Open new document.
  • Ctrl + F1 Open the Task Pane.
  • Ctrl + F2 Display the print preview.
  • Ctrl + Shift + > Increases the highlighted text size by one.
  • Ctrl + Shift + < Decreases the highlighted text size by one.
  • Ctrl + Shift + F6 Opens to another open Microsoft Word document.
  • Ctrl + Shift + F12 Prints the document.
  • F1 Open Help.
  • F4 Repeat the last action performed (Word 2000+)
  • F5 Open the find, replace, and go to window in Microsoft Word.
  • F7 Spellcheck and grammar check selected text or document.
  • F12 Save as.
  • Shift + F3 Change the text in Microsoft Word from uppercase to lowercase or a capital letter at the beginning of every word.
  • Shift + F7 Runs a Thesaurus check on the word highlighted.
  • Shift + F12 Save.
  • Shift + Enter Create a soft break instead of a new paragraph.
  • Shift + Insert Paste.
  • Shift + Alt + D Insert the current date.
  • Shift + Alt + T Insert the current time.

Thursday, 2 August 2012

Wattt, Izlam Is A Mental Disease???



Macam2 konspirasi pengikut laknatullah untuk menjatuhkan orang2 Islam. 
Terbaru aku ada nampak 1 page di pesbuk aku. 100% mengutuk 
orang islam & Nabi Muhammad sendiri. Di sana mereka 
menggambarkan orang islam ni kejam.

Korang jangan ragu2 untuk klik ruangan 
report tu tapi pastikan korang sudah log in di akaun pesbuk
korang. Harap2 benda ni akan terpadam
bila ramai yang report.

11 Lagi Kembar Akan Di Bunuh!!!



Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di 
Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil 
setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh 
kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang 
akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.
“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana 
itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh 
menjaga kami di usia tua nanti.” “Kami pastinya tidak akan memilih 
bayi perempuan,” tambah suami Jinan. 
“Kami yakin dengan keputusan kami.”

Sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan 
dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam 
Undang-Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang 
‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China 
sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, 
dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah 
amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa
 ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin 
kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas 
kelahiran bayi kembar kami yang memalukan 
 dan tidak bertanggung jawab ini.”
 
Sifat keperimanusiaan di China rasanya sudah lama PUPUS, kenapa kami 
berkata begitu? kerana sudah banyak kes, cerita mahupun berita yang
 kita dengar mengenai bayi dimakan, kanak-kanak didera,  
kanak-kanak dipukul dan kes kanak-kanak yang dilanggar, 
namun tiada mana-mana pihak yang 
mahu tampil untuk membantu!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...