Tab Menu

KLIK BANYAK-BANYAK

Monday, 31 December 2012

Berwajah Baru Di Hujung Tahun Part 2


 

Hahhhhh.. Doodle dari segmen hari tu aku jadi kan 
tema blog aku. Sekarang,semua aku edit guna 
doodle ni lah. Cute apaaa.. Editor amatur,
boleh lah sikit2. Pendapat korang?
Hehehehehe.

Pssttt.. Cerrr try tengok banner 
aku di bawah2 tu.. =)
Ada yang 'like'???



Berwajah Baru Di Hujung Tahun


 Hoyeahhh.. 
Sempena tahun baru ni blog aku 
akan ada pembaharuan. Korang perasan???
Itu baru aku tukar sikit. Sekarang aku kena 
rush pergi kedai jahit uniform.
Aunty cina tu lupa sukatan baju aku.

Petang ni confirm aku tukar lagi 
kreatif. Korang tunggu..
Tak sabar. Hehehhe.
Kbai. =)

Sunday, 30 December 2012

Gambar Yang Membawa Maksud Mendalam.


 

Gambar yang membawa maksud yang sangat mendalam tidak kira dalam apa hal sekali pun. Ingat,kepercayaan
 orang kepada kita jangan di persia-siakan.
Sesuatu kepercayaan itu sama lah 
orang memberi kita amanat.

 Trust is like paper, once its wrinkled,
 it can never be perfect again 
like before.

Kbai.



Saturday, 29 December 2012

Dapat Doodle Free Yang CUTE!!!



Hahhh.. CUTE kan doodle tu? Tuan doodle 
buat segmen hari tu sudah tunai janji. 
Hehehhehe. Aku terus buat gambar 
profile pesbuk aku. Cute arr..

Thursday, 27 December 2012

Tune Talk Bagi Sim Kad PERCUMA.



Yeahhhhhh...
Siapa suka benda free? Kali ni Tune Talk 
baik hati bagi sim kad free.
Kepada korang2 yang berminat tu,senang 
saja. Korang hanya perlu klik


Nanti korang klik pula gambar 
ni untuk dapatkan borang 
tu. Senangkan..??
Cerrr try.. =)
 

Sunday, 23 December 2012

Pencarian Bloglist Januari 2013 by Nurfara Hani




Morningggggggggggg..
Kan aku sudah cakap,aku confirm join 
semua segmen yang geng blogger lain buat. 
Bukan susah pun & tidak rugi juga pun.
Korang join la. Klik ja banner 
cute tu.

Tarikh tutup: 26. Disember. 2012
Laiii.. Laii.. Lai..
Kbai.

Awas FreeImageHosting BerMALWARE.



Uwaaaaaaaa.. Blog aku kena jangkitan Malware lah pula.
Kalau seorang yang report tidak apa lah juga tapi 
aku heran bila dua orang report dengan aku 
benda yang sama. BLOG AKU ADA 
MALWARE!!! Tidak senang aku 
baring. Hurmmmm..

Sebelum aku betul2 faham,aku godek2 tutorial d Google. Banyak cara aku
 try test. Salah satu WEBMASTER TOOL tapi hasil cari di 
Webmaster Tool.. Blog aku ni sihat pula. 
Cuba tengok..



Confius juga tapi aku tidak puas hati juga. Godek2 cara lain pula. 
Aku jumpa blog Suterakasihyann. Dia bagi cara 
remove Malware yang mudah aku faham. 
Thanxxxx dear.

Rupa-rupanya Malware tu bersembunyi di banner blog aku sendiri. 
Aduhaiiii.. Sedihnya. Dan terpaksa lah aku delete terus banner 
aku tu untuk kesejahteraan bersama. Uhuk2..
Bubye banner.


Lepas ni siapa yang ada masalah Malware lagi,korang 
mungkin ada jangkitan virus sama macam aku ni.
Korang baca ni pula..

Lepas ni korang jangan la segan silu pula datang lepak2 
di blog aku ni sebab aku sudah kick out musuh 
blog tu tapi aku sedih lah banner aku tu. 
Waaaaaaa...

Credit untuk
sebab dorang  dua ni lah yang prihatin 
report dengan aku.
Thanxxxx.

Saturday, 22 December 2012

Al-Quran Berwarna-warni Untuk Si Gadis



"Al-Quran ialah Kitabullah yang terakhir yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Al-Quran merupakan senjata yang paling mujarab yang melimpah ruah, mata air yang tidak mungkin kering, di dalamnya penuh dengan nur hidayah rahmat dan zikir."

Cantik kan Al-Quran tu,siapa 
yang berminat boleh lah 
klik di bawah ni untuk

Harga senaskah Al-Quran ni
RM99 SAHAJA + RM1 (pos laju seluruh Malaysia). 
Boleh buat untuk hantaran.
Kelebihan:
1) Al-Quran + Terjemahan 30 Juzu
2) 1001 sisipan ilmu khas untuk WANITA
3) Kini helaian WARNA WARNI (Sangat cantik!)
 

 

SEGMEN : Free Doodle To Me!



Waaawiieeee...
Cute kan doodle tu? Kali ni aku mahu ikut semua
segmen free doodle, tidak rugi tau. 
Korang yang mahu join juga,klik banner tu.

Nama manja2 ahakz : Atiqa Wahid
Warna : Soft Pink.

Thanxxxxx.. :)

Friday, 21 December 2012

Contest : Saya Nak Doodle by- Rien Rose.



Haiiii uolls...
Semenjak lama tidak hupdat blog ni,rindu pula 
terima doodle free ni. Kali ni dapat tu yang di banner. Sweet,comey2 kan? Kalau korang mahu juga,korang 
klik saja banner tu. Cepat,tarikh tutup 21.12.2012. 
Hari ni lah tu kan? Malam ni tau. 
Cepat2 la.

Baju doodle saya nak warna biru lembut2.
Nama manja: Atiqa Wahid

Tukar Wajah Tanpa Plastik Surgery



Hoyeahhhh..
Blog aku berwajah baru,ambik mood 
hujung2 tahun ni. Lebih ceria dan tidak lah 
bosan menghadap background yang sama saja. 
Semua tu tanpa keadeh plastic surgery tau.
Hahahahahaha. 
Kan.. Kan.. Kannn?
C uuuu...
=)

Thursday, 20 December 2012

Doa Ketika Hujan



Maksudnya:
Ya Allah, jadikanlah ia hujan yang bermanfaat.
(HR Bukhari).
 
Musim2 hujan sekarang ni, jangan 
lupa baca & amalkan doa ni. Semoga kita mendapat 
rahmat dari Allah & murah rezeki.
Amin. =)  

Tuesday, 18 December 2012

Tawakkal Kepada Allah



SUBHANALLAH

"Gambar ini menunjukkan bayi yang baru sahaja
lahir berserta kantung air ketuban yang masih dalam
keadaan baik. Gambar ini berbicara supaya kita semua berfikir
bagaimana Allah SWT menjadikan lendiran2 ini sebagai wakil
(asbab-pelindung) kepada seorang bayi tatkala ia
berada di dalamkandungan ibunya, di saat dia tidak
punya siapa2 melainkan Allah."

Seorang ulama pernah menyebut:
"Tawakkal seorang bayi sangat tinggi melangit, dibandingkan tawakkal kita kpd Allah, bayi tidak mampu berbuat apa2 dan menyerahkan takdir sepenuhnya untuk diperlakukan seperti apa, untuk dibuang, digugurkan, dibunuh dan sebagainya tapi Allah Maha Pelindung, sekiranya berkehendak sebaliknya, maka dihantar malaikat penjaganya".

*Gambar yang cukup mengkagumkan, dan
membuatkan kita terfikir akan keajaiban
ciptaan & kuasa Allah SWT

Kalau Sudah Rezeki.. Tidak Ke Mana..



SYUKUR, ALHAMDULILLAH..
Penantian aku untuk dapat kerja sudah berakhir. Akhirnya 
selepas aku interview bulan lalu berbalas dengan 
khabar gembira. Lepas ni tinggal tunggu 
surat lapor diri lagi lah. 
Hihihihi..

Tipu la kalau aku tidak mengharap tapi time 
aku interview tu aku punya la blurrr..
Bukan apa, aku time tu tidak cukup tidur. Fikir benda lain lagi.
Lagi pun,kami di panggil berpasangan. Aku paling tidak 
suka situasi tu tapi ALHAMDULILLAH. 
Rezeki Allah murah. Syukur.

Ritual Kejam Penggal Kepala Haiwan



Menyedikan dan menyeramkan apabila melihat ritual perayaan bagi negara Nepal ini.
Lazimnya, bagi mana-mana agama pun, Tuhan masing-masing akan
 menerapkan elemen kasih-sayang di antara satu sama lain.
Tidak kira dengan apa jenis kehidupan.

Namun, berbeza dengan perayaan keagamaan bagi warga Nepal ini.
Mereka akan meraikan ritual dengan mengorbankan beribu-ribu ternakkan demi Dewi Gadhiami. Lebih menyedikan apabila acara itu dilakukan dengan memenggal kepala binatang seperti kambing dan lembu tanpa belas kasihan.

Ada di antara binatang itu yang masih berdiri semasa kepalanya tertanggal dari badan!
Anda boleh melihat sendiri imej di bawah mengenai bagaimana mereka menjalankan upacara berkenaan.
Kononnya, acara itu diadakan bagi mendatangkan 
berkat kepada penduduk setempat.

Anehnya dalam ritual tersebut, semua yang datang kelihatan 
bersuka ria dengan memenggal kepala-kepala binatang ternak 
yang mereka yakini sebagai persembahan.
Kasihan sungguh!







Monday, 17 December 2012

Sabun Susu Beras Collegen




Sabun susu beras Collegen asli dari negara Thailand.
Aku suka bau sabun ni,wangi. Halal lagi tu.
 Sekarang aku amalkan guna sabun ni untuk 
sabun mandi aku. Kulit 
pun lembut saja.

Kalau guna di muka pula,(kira 2in1 la) lepas bilas tu.. 
Muka rasa tegang saja. Buih sabun ni pun 
lembut. Best la guna sabun ni.
Korang try la ( promosi skettt.. ) .
Hihihihihi.. Kbai..

Kanak-kanak Zhang Ta Menginspirasi Ramai Orang



Zhang Da harus menanggung beban hidup yang berat ketika 
usianya masih kecil. Tahun 2001, ketika usianya 
 10 tahun, Zhang Da harus menerima kenyataan ibunya lari dari rumah. 
Si ibu lari kerana tidak tahan dengan kemiskinan yang mendera 
keluarganya. 

Yang lebih tragis, si ibu pergi 
kerana merasa tidak sanggup lagi mengurus
  suaminya yang lumpuh, tidak berdaya dan tanpa harta. 
Dan dia tidak mahu menafkahi keluarganya.

Maka Zhang Da yang tinggal berdua dengan ayahnya 
yang lumpuh, harus mengambil-alih semua pekerjaan keluarga. 
Ia harus mengurus ayahnya, mencari nafkah, 
mencari makanan, memasak, memandikan si ayah, 
mencuci pakaian, mengubatinya, 
dan sebagainya.

Yang patut dihargai, dia tidak mahu berhenti sekolah. 
Setelah mengurus ayahnya, ia pergi ke sekolah berjalan kaki 
melewati hutan kecil dengan mengikuti jalan 
menuju tempatnya mencari ilmu. 

Selama dalam perjalanan, 
dia memakan apa saja yang boleh mengenyangkan perutnya, 
mulai dari memakan rumput, dan dedaunan. 
 Sangat beruntung kerana dia tidak memakan dedaunan yang beracun.

  Selesai sekolah, agar dirinya boleh membeli makanan 
dan ubat untuk si ayah, Zhang Da
 bekerja sebagai tukang batu. Ia membawa keranjang 
di punggung dan pergi menjadi pemecah batu. 

Upahnya dia gunakan 
untuk membeli pelbagai barang keperluan seperti ubat-ubatan 
untuk ayahnya, bahan makanan untuk mereka berdua, 
dan beberapa buah buku untuk dia pelajari.

Zhang Da ternyata cerdas. Ia tahu ayahnya tidak hanya 
memerlukan ubat yang harus diminum, 
tetapi diperlukan ubat yang harus disuntikkan. Kerana 
tidak mampu membawa si ayah ke klinik
 terdekat, Zhang Da mempelajari bagaimana cara menyuntik.
 Dia membeli buku untuk pelajari cara menyuntik. Setelah 
mahir,dia membeli jarum suntik dan uba
lalu menyuntikkannya secara rutin pada sang ayah.
 
Rupanya kegigihan Zhang Da 
yang tinggal di Nanjing, Provinsi Zhejiang, menarik 
pemerintahan setempat. Pada Januari 2006 pemerintah China 
menyelenggarakan penghargaan nasional pada tokoh-tokoh inspiratif nasional. 
Dari 10 nama pemenang, satu di antaranya terselit nama Zhang Da. 
Ternyata ia menjadi pemenang termuda.

Acara pengukuhan dilakukan melalui siaran langsung television.
Zhang Da diminta tampil ke depan panggung. 
Seorang pengacara menanyakan kenapa dia mahu 
berkorban seperti itu padahal dirinya masih kanak-kanak. 
"Hidup harus terus berjalan. Tidak boleh menyerah, 
tidak boleh melakukan kejahatan. 
Harus menjalani hidup 
dengan penuh tanggungjawab," 
katanya.
 
Pengacara itu bertanya lagi. "Zhang Da, sebut saja 
apa yang kamu mahu. 
Berapa wang yang kamu perlukan sampai 
kamu selesai sekolah dan mahu sekolah di mana. 
Saat ini juga ada ratusan juta orang yang sedang melihat 
kamu melalui layar television, mereka 
boleh membantumu!" kata si pengacara majlis. 
 Zhang Da terdiam.

Zhang Da yang saat itu sudah berusia 15 tahun 
pun mulai membuka mulutnya dengan bergetar. 
 Semua hadirin di ruangan itu, dan juga 
jutaan orang yang menyaksikan secara
langsung melalui television, terdiam menunggu apa keinginan Zhang Da. 
 "Saya mau mama kembali. Mama kembalilah ke rumah, 
aku boleh membantu papa, aku boleh cari makan sendiri. 
Mama kembalilah!"
 kata Zhang Da yang disambut titisan 
air mata haru para penonton.

Zhang Da tidak meminta hadiah wang atas 
ketulusannya berbakti kepada orang tuanya. 
Padahal saat itu semua yang hadir boleh membantu 
mewujudkannya. Di mata Zhang Da, mungkin wang boleh
dicari sesuai dengan keperluannya tetapi 
seorang ibu dan kasih sayangnya, itu tidak ternilai.

Pelajaran moral yang nampak sederhana, 
tetapi amat bermakna. 
Setuju kan?

Friday, 23 November 2012

Wargghhhhh.. Miss Uollz...



Walaweiiiii... Lamaaanya aku tiada update blog aku ni kan.
Geng blogger aku mesti sudah lupa dengan nick 
aku ni kan. Confirm!!! Waaaa.. 
Sedih2 tapi apa boleh buat.

Kali ni aku buat pengaktifan semula. Aku kena post 
banyak cerita ni sebab memang banyak hal 
aku teringin cerita. Hahahahahhaha.
Cekidautttt babee..

Friday, 5 October 2012

Terima Kasih Tun Dr. Mahathir



TAHUKAH ANDA??


1. Dia lah yang menggerakkan negara islam yang lain untuk membantu Bosnia & Herzogovinia ketika umat islam disana disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yg menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3) Dia juga lah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam Bosnia.

4) Dia lah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestine.

5) Dia juga lah pemimpin islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6) Dia juga lah yg mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat islam demi untuk melepaskn sekatan Amerika Syarikat.

7) Dia lah yang digelar 'MahaFiraun' oleh sesetengah pihak yang berkepentingan, namun dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat islam serta mempertahankan islam dimata dunia.

8) Dia lah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9) Dia lah yang ketika saudara islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10) Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

11) Dia tidak gentar berdebat dengan Israel di Kota London, malah tetap lantang dengan pendiriannya sungguhpun cuba dimalukan dan dihentam disana, namun karisma dia telah 'membunuh' mulut mereka disana.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

Itulah dia, anak Malaysia yang dipersada dunia. Siapa dia?

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, Bekas PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia.
Thanks Tun!

#Mereka yang positif sentiasa mendoakan yang baik-baik untuk insan lain dan lebih memikirkan kebaikan yang pernah dilakukan orang lain berbanding sedikit keburukan atas kekhilafan diri mereka yang juga manusia biasa. Moga kita semua tergolong dalam golongan yang positif.

Saturday, 29 September 2012

Perbezaan Handphone AP & SME Set



Ehermmm2, cantik kan handphone tu? Hehehehhe.
Samsung ACE Plus. 2 bulan akan datang aku dapat la handphone tu.
Excited pula. Alaaa, orang lain dapat lagi canggih rilex saja kan.
Hahahaha. Aku sudah lama mengidam ni sampai aku buat entry 
handphone ni di sini  tapi aku cukupkan duit tabung dulu. 
Baru la kepuasan tu terasa bila duit tu hasil 
kita sendiri kan. Tidak menyusahkan 
mak bapa pula. Hehehehe.

Sekarang aku servey2 pula handphone ni. Aku teringin tahu 
apa maksud handphone set AP dan SME. Ok, 
sini aku share dengan korang. 
Cekidaut babeee...

 

Pengenalan Handphone AP Set & Original

Tahukan anda, kebanyakan model handphone sekrang telah mengeluarkan AP set yang mirip dengan original. Diingatkan anda supaya berhati-hati terutama semasa hendak membeli handphone baru. Terdapat beberapa perbezaaan antara handphone original dengan handphone AP set. Mari kita kongsikan bersama maklumat mengenai handphone ini memandangkan masih ramai lagi belum mengetahui akan hal ini.

Produk AP Set (Authorized Product) mempunyai kualiti yang sama seperti Original tetapi, anda perlu tahu bahawa dia bukanlah pengedar yang diiktiraf oleh pengeluar handphone tersebut. Misalnya Nokia, Asia Mobile, uTNT dan VSCOM merupakan di antara pengedar AP Set bagi Nokia tetapi mereka tidak diiktiraf. Untuk original pula, Zithron dan Avaxx adalah pengedar Nokia yang sah.


Perbezaaan Handphone Original vs AP Set

Pertama, dari segi warranty. Handphone original akan mendapat warranty dari syarikat pengeluar utamanya sendiri contohnya seperti Samsung mendapat warranty daripada Samsung Malaysia Electronic (SME) dan iphone dan ipad mendapat warranty daripada Apple. Jangkamasa warranty bergantung kepada syarikat terbabit. Selalunya warranty bagi handphone original adalah 12 bulan atau 24 bulan. untuk handphone AP pula, warranty adakah daripada syarikat yang mengedarkan handphone terbabit. Jadi warranty tersebut tidak akan diterima oleh mana-mana syarikat pengeluar utama. Sebarang kerosakan handphone AP mestilah dirujuk kepada syarikat atau kedai yang mereka beli.

Kedua, perbezaannya adalah dari segi harga. Harga AP Set adalah jauh lebih murah berbanding original. Bukan sikit tau tapu beratus jugak la perbezaan harga kedua handphone ni. Tapi AP Set selalunya tak dapat Free Gift seperti original dapat contohnya Galaxy Y AP Set takkan dapat 4 Free Back Cover.

Senarai Penuh Pembentangan Bajet 2013


BUDGET 2013 HIGHLIGHTS

Fokus 1: Mengarang Aktiviti Pelaburan

PELAKSANAAN 12 NKEA 

1.Pelaksanaan projek permulaan (EPP) NKEA dengan peruntukan RM3 bilion:
- Penanaman semula kelapa sawit berkualiti tinggi, pengeluaran produk herba bernilai tinggi serta pengeluaran padi berskala besar;
-Pengindahan Sungai Klang (River of Life); dan
-Penggantian Rangkaian Paip dan Baik pulih Pembetungan

MENGGALAK PELABURAN DOMESTIK 

2.Penyediaan Dana Strategik Pelaburan Domestik, RM1 bilion – MIDA
3.Insentif pengambilalihan syarikat asing dan kadar cukai khas kepada penyedia perkhidmatan tempatan

MEMPERGIAT PERUSAHAAN KECIL DAN SEDERHANA 

4. Pembangunan PKS
-Skim Pembangunan PKS – RM1 Bilion (SME Bank)
- Pelan Induk PKS (2012-­‐2020) – RM 30 juta bagi tahun 2013
-Dana Industri Halal – RM200 juta bagi pembiayaan modal kerja PKS yang mengusahakan pengeluaran produk halal
5. Penjaja dan peniaga kecil
-Skim perlindungan insurans berkelompok kepada penjaja dan peniaga kecil (perlindungan maksimum sehingga 5,000 ringgit)
-Kemudahan pinjaman mudah kepada penjaja dan peniaga kecil (RM25,000 bagi licensee dan RM500,000 kepada licensor)

SEKTOR PELANCONGAN 

6. Merancak Sektor Pelancongan
- Program Tahun Melawat Malaysia 2013 / 2014 dengan sasaran 26.8 juta pelancong
- Pengecualian cukai pendapatan selama 3 tahun bagi pengusaha pelancongan yang
mengendalikan 750 pelancong asing atau 1,500 pelancong tempatan

HAB DAGANGAN MINYAK DAN GAS

7. Insentif cukai bagi pelaburan dalam aktiviti penapisan produk petroleum:
-Pengecualian cukai pendapatan 100% untuk tempoh 10 tahun
-Pengecualian cukai pegangan
-Pengecualian duti setem
8. Projek pelaburan minyak dan gas:
-Petronas Refinery and Petrochemical Integrated Development (Rapid)
-Terminal minyak dan gas – Johor dan Sipitang, Sabah
- Loji Regasifikasi di Melaka
9.Insentif cukai ke atas Program Global Incentive for Trading (GIFT) sebagai menjadikan Malaysia Hab dagangan komoditi antarabangsa :
-Pengecualian cukai pendapatan 100% untuk tempoh 3 tahun pertama operasi syarikat dagangan LNG
-Memperluas dagangan komoditi di bawah program GIFT seperti pertanian, bahan mentah bertapis, logam asas dan kimia.

PENEKANAN KEPADA SEKTOR PERTANIAN

10. Mencergas sektor pertanian & perladangan
-Pembangunan program pertanian melalui aplikasi teknologi terkini – RM 30 juta
-Meningkatkan pengeluaran produk makanan dan kesihatan – RM75 juta
- Program penanaman semula pokok kelapa sawit – RM432 juta
- Pembangunan bahan terbitan oleo bernilai tinggi – RM127 juta
- Memperkasa Projek Azam Tani – RM 41 juta (manfaat hampir 6,700 peserta)
11. Menambah 4 kawasan jelapang padi baru – keluasan 19 ribu hektar
-Kota Belud, Batang Lupar, Rompin & Pekan
- Jangkaan menghasilkan 104 ribu tan metrik & penyertaan 12,237 pesawah

INSENTIF UNTUK NELAYAN 

12. Elaun bantuan sara hidup RM 200 sebulan – manfaat 55 ribu nelayan
13. Insentif 10 hingga 20 sen sekilo bagi hasil tangkapan ikan
14. Skim perlindungan insurans nelayan – perlindungan hingga RM100,000

MENINGKAT AKTIVITI PERTANIAN 

15. Penerusan subsidi dan insentif pertanian – RM2.4 bilion
- Pemberian Subsidi Harga Padi -­‐ 480 juta ringgit
- Pemberian Subsidi Baja Padi -­‐ 465 juta ringgit
- Insentif Peningkatan Hasil Padi -­‐ 80 juta ringgit
- Insentif Pengeluaran Padi -­‐ 563 juta ringgit
- Subsidi Harga Beras -­‐ 528 juta ringgit
- Subsidi Benih Padi Sah -­‐ 85 juta ringgit
16. Skim Perlindungan Takaful Pertanian
- Jumlah pampasan sehingga RM13,000
- Manfaat kepada 172 ribu pesawah
17. Pasaran Modal
- Menerajui terbitan sukuk – RM171 bil. @ 71% drpd jumlah terbitan sukuk global
-Terbitan sukuk tunggal terbesar dunia dengan nilaian RM30.6 bil. – PLUS Berhad
-Penubuhan Pusat Promosi Pasaran Modal di Suruhanjaya Sekuriti
-Program Graduate Representative – melatih 1,000 graduan dalam pasaran modal
18. Tawaran Awam Awal (IPO)
-Terbitan dua daripada tiga IPO terbesar di dunia – FELDA Global Ventures Holdings (RM9.9 bilion) dan IHH Healthcare Berhad (RM6.3 bilion)
19. Pasaran Bon dan Sukuk
- Rangka kerja terbitan bon dan sukuk runcit – Suruhanjaya Sekuriti
- Pegangan bon dan sukuk runcit oleh individu
- Potongan cukai dua kali bagi menerbitkan bon dan sukuk runcit
- Pengecualian duti setem ke atas surat cara dalam urus niaga bon dan sukuk runcit
- Potongan cukai dua kali bagi tempoh 4 tahun bagi terbitan AgroSukuk
20. Pengendalian perniagaan melalui Amanah Perniagaan
-Layanan cukai sama seperti syarikat
-Pengecualian duti setem dan cukai keuntungan harta tanah
21. Tambahan peruntukan modal Danajamin -­‐ RM400 juta; 2 tahun
-Merancak penerbitan bon dan sukuk oleh syarikat
22. Penubuhan Yayasan Pasaran Modal -­‐ RM 100 juta
- Pembangunan modal insan bagi industri sekuriti
23. Tun Razak Exchange (TRX)
- TRX dijangka menarik 250 syarikat perkhidmatan kewangan antarabangsa dan menawakan 40 ribu peluang pekerjaan
- Pengecualian cukai pendapatan bagi tempoh 10 tahun kepada syarikat berstatus Tun Razak Exchange (TRX)
- Pengecualian duti setem berstatus TRX Marquee
- Pengecualian cukai bagi pemaju hartanah
24. Pembangunan Wakaf Korporat
-Merangka Pelan Induk Wakaf Korporat – JAWHAR bekerjasama dengan Majlis Agama Islam Negeri

PEMBANGUNAN USAHAWAN BUMIPUTERA 

25. Projek MRT -­‐ sebanyak RM9 bilion atau 43% daripada nilai kos infrastruktur projek MRT diperuntukkan kepada syarikat Bumiputera
26. Penyediaan Dana Pembiayaan Bumiputera, SME Bank -­‐ RM 1 bilion
27. Galakan insentif bagi syarikat Bumiputera di bawah Skim Jaminan Modal Kerja (SJMK)
-Melanjutkan tempoh kemudahan Skim sehingga 31 Disember 2013
-Memperluas kepada syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi (TERAS)
-Meningkatkan kelayakan pemegang syarikat sehingga RM20 juta
28. Pembiayaan TEKUN bagi usahawan kecil & sederhana
-Peruntukan 2013: RM350 juta , termasuk RM50 juta bagi Skim Usahawan Masyarakat India

Fokus 2: Memperkasa Pendidikan & Latihan 

MEMPERKASA PENDIDIKAN DAN LATIHAN 

29. Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, 2013 -­‐ 2025
- Peruntukan sektor pendidikan -­‐ RM38.7 bil. @ 15% dari keseluruhan peruntukan
- Peningkatan kemahiran guru (subjek: Bahasa Kebangsaan, BI, Matematik & Sains)
- Mewujudkan Unit Pelaksanaan P
endidikan (EDU)
30. Pembangunan Sektor Pendidikan
-Tabung Khas Pembinaan, Penambahbaikan & Penyelenggaraan Sekolah(RM1 Bilion)
31. Memperkukuh Peranan Taska Dan Prasekolah
-Pendidikan prasekolah di bawah KEMAS, KPM, PERMATA & JPNIN – RM1.2 bilion
- Geran pelancaran (RM10,000) kepada penyedia Pusat Pendidikan Awal Kanak‐kanak swasta
- Potongan cukai dua kali ke atas majikan yang menyediakan elaun atau subsidi kepada pekerja dan perbelanjaan penyelenggaraan kemudahan Taska dan pusat jagaan kanak‐kanak
- Pengecualian cukai pendapatan bagi tempoh 5 tahun dan elaun bangunan industri pada kadar 10 % setahun diberi kepada pengusaha Taska, pusat jagaan kanak‐kanak dan prasekolah swasta
32. Projek perintis bagi melaksanakan TASKA OKU – 6 kategori OKU
-OKU down syndrome, autisme, OKU penglihatan, OKU pekak dan bisu, OKU fizikal dan OKU masalah pembelajaran

LATIHAN & KEMAHIRAN 

33. Peruntukan dalam latihan teknikal dan vokasional – RM3.7 bilion
- Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran – RM440 juta
- Peralatan ILP & IKBN – RM366 juta
- Program latihan berstrategik tinggi – melatih 5,000 orang
- Program RAPID di Pengerang – melatih 300 belia dalam bidang minyak & gas
- Program latihan kemahiran dibawah ILP & skim SLDN -­‐ melatih 3,200 pelajar India
34. Penubuhan Graduate Employability Taskforce (GET) – memperkukuh kebolehpasaran graduan & bidang kerjaya
35. Skim Latihan 1M’sia – potongan cukai 2 kali ke atas perbelanjaan syarikat
36. Pemeriksaan percuma sebanyak 2 kali kepada 1.4 juta ahli PERKESO

Fokus 3: Membudaya Inovasi, Meningkat Produktiviti 

MEMPERGIAT PERUSAHAAN KECIL DAN SEDERHANA 

37. Pembangunan PKS
-Harta intelek dijadikan cagaran untuk peroleh pembiayaan
-Penyediaan Dana Pembiayaan Harta Intelek -­‐ RM200 juta (Kerajaan menanggung 2% kadar faedah dan CGC menjamin 50%)
-Program latihan penilai harta intelek – RM19 juta

MEMPERGIAT AKTIVITI R&D 

38. Peruntukan R&D kepada 5 Universiti Penyelidikan – RM600 juta
- Menjalankan penyelidikan berimpak tinggi
- Bidang strategik: nano teknologi, automatif, bio-teknologi & aero-angkasa
39. Insentif cukai kepada syarikat subsidiari yang menjalankan aktiviti R&D
-Potongan cukai bersamaan jumlah pelaburan
-Pengecualian cukai 100% ke atas pendapatan berkanun untuk tempoh 10 tahun
-Potongan cukai bersamaan jumlah pelaburan oleh pelabur pemangkin dalam syarikat teroka dibenarkan ditolak daripada semua jenis pendapatan
40. Mengarusperdanakan program kreativiti dan inovasi
-Program Inovasi Inklusif – kerjasama agensi Kerajaan & NGO

PEMBANGUNAN TEKNOLOGI HIJAU 

41. Menambahbaik Skim Pembiayaan Teknologi Hijau
-Tambahan peruntukan bagi SPTH RM2 bilion
-Pelanjutan tempoh permohonan sehingga 31 Disember 2015

Fokus 4: Konsolidasi Fiskal dan Mempercekap Penyampaian Perkhidmatan Awam 

PENGUKUHAN KONSOLIDASI FISKAL

42. Memastikan defisit fiskal terus berkurangan dan mencapai bajet berimbang – 3% menjelang 2015
43. Memperkukuh sistem percukaian negara
-Peralihan daripada sistem cukai berasaskan pendapatan kepada sistem cukai yang lebih menyeluruh serta saksama
44. Perolehan Kerajaan dan pembelian berdasarkan prinsip value for money

MENGUKUH PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN AWAM 

45. Meningkat kecekapan Perkhidmatan Awam
-Penekanan kepada amalan kerja secara cepat, tepat dan berintegriti
-Perkhidmatan yang lebih efisyen, efektif dan responsif
46. Pesara Kerajaan
-Menyelaras mininum pencen yang berkhidmat sekurang­kurangnya 25 tahun: daripada RM720 kepada RM820
-Manfaat kepada 50,371 pesara (termasuk penerima pencen terbitan)
47. Warga Emas
- Diskaun 50% bayaran pemprosesan pasport (tempoh 5 tahun:RM300 ke RM150 dan tempoh 2 tahun:RM100 ke RM80)
-Berkuatkuasa Januari 2013
48. Penambahbaikan Skim Perkhidmatan ATM
- Menambah baik kelayakan masuk (Ijazah – pegawai; Diploma – askar Laskar)
- Kenaikan pangkat secara time-based (8 tahun: Prebet ke Lans Koperal & Lans Koperal ke Koperal)
- Bayaran insentif khas RM200 sebulan (manfaat: 125,708 anggota ATM)
- Menaikkan elaun khidmat tugas anggota Askar Wataniah, Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut & Udara (dari RM4.00 sejam ~ RM7.80 sejam)
49. Pesara Tentera tidak Berpencen (berkhidmat kurang 21 tahun)
- Bantuan tunai one-off, RM1,000 – manfaat 224 ribu bekas tentera

INSURANS BERKELOMPOK TENTERA DAN POLIS 

50. Skim Perlindungan Insurans Berkelompok kepada anggota Tentera & Polis
- Had perlindungan maksimum: RM15,000
- Manfaat kepada hampir 242,000 anggota

PINJAMAN PERUMAHAN PENJAWAT AWAM

51. Bahagian Pinjaman Perumahan (MOF) akan disusun semula
-Bank komersial sebagai panel bak yang menguruskan pinjaman
-Manfaat dan bantuan sedia ada kekal (kadar peratus 4%)
52. Wang proses permohonan pinjaman perumahan
- Mengurangkan caj wang proses (dari RM1 setiap RM1,000 pinjaman kepada RM100 falt rate)

PELATIH PRA PERKHIDMATAN 

53. Pelarasan elaun Pra­Perkhidmatan
- Menaikkan kadar elaun pra perkhidmatan
- Manfaat kepada 13 skim dengan anggaran 31,135 pelatih

Fokus 5: Mensejahterakan Rakyat 

INISIATIF PEMBIAYAAN SWASTA – PFI 2

54. Menyediakan peruntukan RM6 bilion bagi melaksanakan pelbagai projek dan program untuk memastikan kesejahteraan rakyat

MENGURANGKAN KADAR JENAYAH 

55. Inisiatif mengurangkan kelakuan jenayah
-Tambahan perjawatan baru polis
-Penubuhan Unit Rondaan Bermotosikal – rondaan 1,000 motosikal di kawasan perumahan
-Tambahan 10,000 bilangan ahli Pasukan Sukarelwan Polis
- Pemasangan Sistem Kamera Litar Tertutup atau CCTV sebanyak 496 unit di 25 b
uah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Semenanjung, Sabah dan Sarawak.
56. Penglibatan pihak swasta dan komuniti dalam mewujudkan persekitaran selamat dan aman
-Aktiviti rondaan di kawasan kejiranan – geran RM10,000 kepada persatuan penduduk
-Mempertingkat peranan rukun tetangga (KRT) – 6,500 KRT menjelang 2013
-Penyediaan pakaian seragam kepada hampir 300,000 anggota RELA aktif
-Galakan Elaun Modal Dipercepatkan kepada syarikat yang membelanjakan pemasangan peralatan keselamatan

MENAMBAHBAIK LALUAN KERJAYA WARGA PDRM 

57. Kajian secara komprehensif sedang dijalankan oleh pihak JPA

MENAMBAHBAIK SPRM 

58. Tambahan 150 perjawatan sehingga 5,000 anggota
59. Memperbaiki kedudukan Kerajaan dalam Indeks Persepsi Rasuah

YAYASAN BANTUAN GUAMAN 

60. Tambahan peruntukan RM20 juta kepada Yayasan Bantuan Guaman

MEMACU TRANSFORMASI KOMUNITI 

61. Penubuhan National Strategic Coordination Unit
- merancang dan menyelaras program menyeluruh UTP dan RTP
62. Perluasan 6 UTC di seluruh negara
- Alor Star, Kuantan, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu & Kuching
- Menyediakan pelbagai perkhidmatan utama Kerajaan & swasta dalam 1 bangunan
63. Perluasan 5 RTC dan mini RTC di seluruh negara
- Melaka, Johor, Pahang, Sabah & Sarawak
- Menyediakan perkhidmatan komuniti & hasil pertanian di 1 pusat integrasi

PEMBANGUNAN LUAR BANDAR DAN MASYARAKAT ORANG ASLI 

64. Projek pembangunan infrastruktur luar bandar
-Bina 441 km jalan luar bandar & jalan perhubungan desa – manfaat 220,000 penduduk
-Projek bekalan air – manfaat 24,000 rumah
-Projek penyambungan bekalan elektrik – manfaat 19,000 rumah
-Program Desa Lestari – melibatkan 29 kampung dan manfaat 38,000 penduduk
-Program pembangunan ekonomi masyarakat Orang Asli – RM88 juta
-Membekalkan 40,000 tangki air di kawasan pedalaman Sabah & Sarawak

KESIHATAN ASAS KESEJAHTERAAN 

65. Projek pembangunan perkhidmatan kesihatan
-Peruntukan RM19.3 bilion bagi perkhidmatan kesihatan
-Membaik pulih 350 buah klinik Kerajaan – peruntukan RM100 juta
-Tambahan 150 mesin dialisis di pusat hemodialisis Kerajaan seluruh negara
66. Klinik 1Malaysia
- Tambahan 70 Klinik Rakyat 1Malaysia (keseluruhan 240 klinik di seluruh negara)
- Menyediakan perkhidmatan ujian darah, ujian kolesterol & glukosa serta ujian urin

PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA & MASYARAKAT 

67. Program pembangunan wanita dan masyarakat
- Program Pengarah Wanita ‐ melatih 500 wanita sebagai Ahli Lembaga Syarikat
- Program Inkubator Keusahawanan Ibu Tunggal (I‐KIT)
-Program Get Malaysian Business Online (GMBO) – geran RM1,000 kepada 50,000 usahawan kecil untuk membangunkan
website
-Pemeriksaan percuma ujian Mamogram – manfaat 100 ribu wanita
- Program KAR1SMA – manfaat RM1.2 bilion
-Program 1AZAM – manfaat 58,330 peserta
68. Tambahan 6 Anjung Singgah dan 5 Anjung Kasih di seluruh Negara

BELIA DAN SUKAN 

69. Program pembangunan Atlet dan Sukan
- Penyediaan atlet ke kejohanan sukan antarabangsa – Sukan SEA, Sukan Para ASEAN, Sukan Komanwel dan program Road to Rio
- Pembinaan Akademi Badminton di Bukit Kiara
- Pembinaan kompleks Velodrom tertutup di Seremban
70. Program pembangunan belia
- Program Y-Creative – penglibatan persatuan belia seluruh negara
- Penubuhan New Enterpreneur Fundation (NEF) – usahawan muda menceburi bidang ICT
- Penubuhan Young Enterpreneur Fund – pinjaman perniagaan untuk belia dengan subsidi kadar faedah 2% ditanggung oleh Kerajaan (had pinjaman: RM100 ribu)
- Program 1M4U – menggalakkan aktiviti sukarelawan belia
71. Rebat RM200 kepada belia 21‐30 tahun bagi pembelian telefon mudah alih pintar 3G – manfaat 1.5 juta pengguna

GOLONGAN SENIMAN & KARYAWAN 

72. Bantuan pentadbiran dan kegiatan kepada semua persatuan berdaftar

MEMPERLUAS JARINGAN PENGANGKUTAN AWAM BANDAR 

73. Penubuhan perkhidmatan bas RapidKuantan pada 1 Disember 2012
74. Diskaun 50% kadar tambang Komuter bagi pengguna berpendapatan – RM3,000

PERUMAHAN UNTUK RAKYAT 

75. Pembinaan hampir 123,000 unit rumah – RM1.9 bilion
76. Menambah baik Skim Rumah Pertamaku:
- Had pendapatan pinjaman Individu dari RM3,000 kepada RM5,000
- Had pendapatan pinjaman bersama suami-­‐isteri kepada RM10,000
- Nilai maksimum hartanah RM400,000
- Melanjutkan tempoh pengecualian duti setem sebanyak 50% sehingga 31 Dis. 2014
77. Kajian Semula Cukai Keuntungan Hartanah (RPGT)
-Pelupusan hartanah bagi tempoh pegangan tidak melebihi 2 tahun: RPGT 15%
-Pelupusan hartanah bagi tempoh pegangan melebihi 2 hingga 5 tahun : RPGT 10%
-Pelupusan hartanah bagi tempoh pegangan melebihi 5 tahun: RPGT tidak dikenakan
78. Insentif cukai pemulihan perumahan terbengkalai:
-Institusi perbankan diberi pengecualian cukai ke atas pendapatan faedah yang diterima daripada kontraktor penyelamat;
- Kontraktor penyelamat diberi potongan cukai 2 kali ke atas bayaran faedah dan semua kos langsung dalam mendapatkan pinjaman;
- Kontraktor penyelamat diberi pengecualian duti setem ke atas semua jenis surat cara yang disempurnakan bagi tujuan pindah milik tanah atau rumah dan surat cara pinjaman bagi membiayai kos pemulihan; dan
- Pembeli asal rumah terbengkalai diberi pengecualian duti setem ke atas semua jenis surat cara yang disempurnakan bagi tujuan mendapat pembiayaan tambahan dan pindah milik rumah.

BANTUAN DAN SUBSIDI 

79. Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0)
-Bantuan tunai RM500 – isirumah berpendapatan ≤ RM3,000
-Bantuan tunai RM250 – individu bujang berumur 21 tahun ke atas ≤ RM2,000
80. Pengurangan subsidi gula 20 sen (Kerajaan masih menanggung 34 sen
dengan perbelanjaan RM278 juta)
81. Subsidi minyak masak (penstabilan harga) – RM 1.5 bilion
82. Program Penyeragaman Harga dan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M)
-Subsidi kos pengangkutan (LPG 14kg setong: asal RM70; harga subsidi RM26.60)
- Tambahan 57 KR1M di Sarawak, Sabah dan Labuan
83. Diskaun 50% ke atas tambang penumpang feri Sarawak-­‐Labuan-­‐Sabah
84. Diskaun 50% ke atas tambang feri bagi kenderaan komersial mengangkut barangan Sarawak‐Labuan-Sabah

BONUS KEPADA PENJAWAT AWAM 

85. Pemberian 1 bulan setengah bonus

MEMPERMUDAH IBADAH HAJI 

86. Membenarkan pencarum KWSP membuat pengeluaran di Akaun 2 bagi jemaah muassasah dengan maksimum pengeluaran RM3,000

KAJIAN SEMULA CUKAI PENDAPATAN INDIVIDU DAN KOPERASI 

87. Individu: kadar cukai pendapatan diturunkan 1 mata peratusan bagi kumpulan pendapatan bercukai tahunan – RM2,500 ringgit ~ RM50 ribu
88. Koperasi: kadar cukai pendapatan dikurangkan antara 1 ~ 7 mata peratusan di semua kumpulan pendapatan bercukai

MERINGANKAN BEBAN PENGUSAHA BAS 

89. Bantuan kepada pengusaha bas sekolah :
-Pemberian rebat RM10,000 dan subsidi kadar faedah 2% ke atas pinjaman membeli bas baru untuk menggantikan bas sekolah lama yang berusia melebihi 25 tahun dengan kapasiti 12 hingga 18 tempat duduk
-Skim perlindungan insurans kemalangan diri, hilang upaya kekal dan kematian kepada semua murid sekolah yang menggunakan perkhidmatan bas sekolah (had perlindungan sehingga RM100 ribu)

MENGURANGKAN KOS PEMBELAJARAN PELAJAR 

90. Program kebajikan kepada pelajar sekolah ‐ RM2.6 bilion
-Merangkumi bantuan asrama, Rancangan Makanan Tambahan, bantuan buku teks
91. Program bantuan persekolahan – RM100 kepada pelajar sekolah
-Manfaat 5.4 juta pelajar dari tahun 1 hingga tingkatan 5
92. Program Baucar Buku 1Malaysia – RM250 kepada pelajar universiti
-Manfaat 1.3 juta pelajar universiti dan tingkatan 6
93. Menaikkan pelepasan cukai SSPN daripada RM3,000 kepada RM6,000

PINJAMAN PTPTN & SKIM SSPN 

94. Diskaun 20% bagi penyelesaian sekali gus (sehingga 30 September 2013)
95. Diskaun 10% setahun kepada yang membayar pinjaman secara konsisten

PROGRAM JALUR LEBAR RAKYAT 

96. Mewujudkan 100 Pusat Internet 1Malaysia di kawasan perumahan rakyat

AKTIVITI TANGGUNGJAWAB SOSIAL KORPORAT (CSR) 

97. Pihak GLC menyokong usaha CSR
-FELDA: Membangunkan 20,000 projek perumahan dalam kawasan FELDA, membaiki rumah-­‐rumah kampung tradisi, program latihan dan latihan kemahiran
- Yayasan 1MDB: pemberian geran pendidikan, Klinik Bergerak 1Malaysia & program membaikpulih rumah – RM300 juta
-Syarikat GLIC dan GLC (RM500 juta) dalam pembangunan komuniti, biasiswa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...