Tab Menu

KLIK BANYAK-BANYAK

Monday, 18 June 2012

Putus Asa Untuk Hidup



 Firman Allah Ta’ala yang bermaksud :
Patutkah manusia menyangka Bahawa mereka akan dibiarkan Dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji 
(dengan sesuatu cubaan)
{ Al Ankabuut 2 }

Tadi kawan call aku, dia ni sakit sudah 6 tahun. Terbaring, lumpuh.
Dia tetiba pula meluah perasaan yang dia ni sudah putus asa untuk hidup. 
Dia bercakap macam sudah tiada iman, tidak percaya qada' dan qadar Allah.
Dia cakap yang marahkan tuhan, kenapa seksa dia begitu lama. Aku sudah 
suruh dia bertenang & mengucap tapi dia tetap 
cakap mencarut bukan2

Aku sudah pujuk dia yang dia ni orang yang terpilih.
Allah 'anugerah' kan dia sakit yang macam tu
sebab dia mampu tuk hadapi ujian tu sebab dia ni jenis
yang periang walaupun terlantar baring saja tapi mungkin
hari ni dia tidak termampu menahan perasaan.

 Firman Allah Ta'ala yang bermaksud :
Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya 
diluar kemampuan hambaNya.
{ Al Baqarah 286 }

Betul la orang cakap,
"Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul".
Korang ada kata2 semangat boleh share
supaya aku boleh kuatkan semangat
dia? Aku kesian dengan dia.



6 Orang Budak Sporting Laaa..:

elyna mirsada said...

myb berat utk dy tanggung tp sbg hamba kita msti redha n ikhls mnrima tkdir yg ditentukn,mmg mudah utk brckp tp prcya le ada sbb n hikmah sume ni trjd,pndg la dr sdut psotif nescaya kamu temui jwpn n ktenangan pasti milikmu =)

Atiqa_Wahid said...

@elyna mirsada
Xtau la tu, sy dah ckp mcm2 dgn dia tpi dia tetap ckp bukan2. Risau jg tpi sy pun xtau mau ckp pa sbb nti dia t'singgung. Buntu.

Cik Aien said...

Allah bagi die sakit tu tanda nye Allah syg kn die..bygkn Firaun dulu xpnah BERSIN apatah agi saket..kalau kita saket tu mkna nye Allah syg kn kite..spaya kita ingat Dia,berdoa kpd Dia..so,syukur la..Allah bagi die saket sbb nk dengar rintihan suara hambaNya yg disayangi sentiasa berdoa kpd Nya..

Atiqa_Wahid said...

@Cik Aien
Hmmm, insaf sy baca. bersin pon x pernah? Sy harap dia b'fikiran mcm awk tapi stakat smpai hari ni dia masih mcm tu. =.='

msredcheesecake said...

mmg berat dugaan dia.... tak pasti macamana nak bagi semangat kat dia... cuma berdoa dia tabah hadapi..

Atiqa_Wahid said...

@msredcheesecake
Yupp, xtau apa lgi mo ckp. Sy pun dah blur. Start 19hb, kmi dah xda contact, mgkin dia nak tenang2 kan diri. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...